Önkiszolgáló autómosók napenergiával

Önkiszolgáló autómosók napenergiával

Az önkiszolgáló autómosók kiválóan alkalmasak a napenergiával ingyenesen előállított hő felhasználására.  A fellépő technológia hőigény 100°C alatt van, amelyeket a Paradigma napkollektorai gond nélkül képesek kiszolgáltatni.

Az észak-németországi MP-Wash két, quackenbücki telephelyén működtet napenergiával ellátott autómosót: egy négyállásos, önkiszolgáló, személyautók és egy nagyobb, teherautók és buszok külső mosására alkalmas berendezést. A négy évvel ezelőtt felszerelt, vízzel működő kollektorok körülbelül 20% fűtési költség megtakarítást eredményeztek.

Napenergia? Nem kérdés!

A kollektoroknak hála, a tulajdonos, Michael Pigge nem kell, hogy minden energiaár-emelkedést továbbadjon az ügyfeleinek, hiszen a szükséges teljesítmény egy részét a Nap ingyen szállítja. Az ügyfelek elégedettek, de Michael Pigge még elégedettebb. Olyannyira, hogy az újabb telephelyén a napenergia már eleve a koncepció részét képezi:

„Már két éve használom ki a napenergiát a Paradigma kollektorainak segítségével, hasonlóan ahhoz, mint otthon. Ezért ez nem is volt kérdéses az új, capeln-i berendezésnél. Capelnben eleve kisebb teljesítményű fűtési rendszert építünk, már a tervezésnél figyelembe vesszük a szolár rendszer teljesítményét.” – mondta Michael Pigge 2013-ban.

Az új, Capelnben felépített háromállásos önkiszolgáló autómosó sokkal több hagyományos energiát takarít meg, mint a két régebbi, kollektorokkal utólagosan felszerelt rendszer Quakenbrückben.

A berendezés fő adatai

  • 4 db Paradigma Aqua Plasma 19/50 típusú napkollektor
  • 45°-os hajlásszög, 0° tiszta déli tájolás
  • 20,04 m2 bruttó kollektor felület
  • 1500 literes puffer tároló frissvíz modullal
  • 9.185 kWh éves szállított energia
  • összes szolár fedezet: 52,9%
  • utófűtés: kondenzációs gázkazán

 

A kollektorok az autómosó lapos tetejére kerültek. A mellékelt szimuláció mutatja be a berendezés által szállított energiamennyiséget az igényhez képest.

A rendszer gazdaságosságát jelentősen javítja az a tény, hogy a Paradigma kollektorai nem fagyálló folyadékkal üzemelnek, és ezért rendkívül alacsonyak a fenntartási költségei: a tiszta víz hőhordozó nem öregszik, és ezért nem is szorul cserére.

Három vagy négy autómosó talán nem tűnik nagy potenciálnak, de csak Németországban körülbelül 60 millió gépjármű van, amelyek összes mosási energiaigénye meglehetősen nagy számot eredményez. És a példát követik mások is, lényegesen nagyobb léptékben. A Mr. Wash autómosó hálózat például Mannheimben egy közel 200 m2 felületű napkollektoros rendszerrel indított, és ezt a beruházást még továbbiak fogják követni. 

Technológiai hő napenergiából

Több tanulmány szerint az ipari hőigények 20-30%-a a 100°C alatti tartományban jelentkezik, ami még sokáig új, felfedezendő területet jelent a napenergiára támaszkodó hőtermelésnek. Ilyen, további felhasználási területek lehetnek például az élelmiszer- vagy textilipar.  

A lehetőségek korlátlanok, csak rajtunk múlik, hogyan élünk velük.

Forrás: http://www.ecoquent-positions.com/