Hibakeresés napkollektoron

Hibakeresés napkollektoron

Amíg megfelelő mennyiségű és elég meleg víz folyik a csapokon, és kényelmesen meleg az épület, senki nem gondol arra, hogy rendesen működik-e a napkollektor a tetőn. Ennek ellenére mégis néha az az érzése van az embernek, hogy a hozam kevesebb, mint amire számított. Esetleg a beépített hőmennyiségmérő is alátámasztja ezt az érzést? Talán már a fűtés és a melegvíz sem működik megfelelően? Vagy a tetőre vetett rövid pillantásból is megállapítható, hogy valami nincs rendben? Itt az idő megvizsgálni a kérdést.

Azt, hogy a rendszer teljesíti-e az elvárásokat, könnyen meg lehet állapítani a hőmennyiségmérő segítségével, legalábbis, ha beépítettek ilyet. De ez hosszadalmas, és sok esetben nem is lehetséges. Különösen a régebbi napkollektoros rendszereknél találunk kevés ilyen műszert. Gyakran hőmennyiségmérő nélkül is tudunk következtetéseket levonni: Egészen jól felismerhető például, ha a nyári hónapokban a rendszer nem tudja fedezni a melegvíz igényt.

Amikor az elért hozam az elvárások alatt van, vizsgáljuk meg az egész rendszert. Az alacsony teljesítménynek ugyanis számos oka lehet:

Külső okok

Az alacsony hozamot okozhatja a tartósan rossz idő. Ez természetesen régiónként is időszakonként változó, és nincs mit tenni ellene, egyszerűen ki kell várni a jobb időket.

Szintén eltérést okozhat, ha a tervezés során rosszul becsülték meg a várható hozamot, ha nem vagy rosszul vették figyelembe a hely adottságait. Például, ha a valóságban fellépő, fák, kémények, kiugrók vagy épületek okozta árnyékolás hatásával nem számoltak. Ilyenkor még segíthet a kollektorok áthelyezése, a tájolás megváltoztatása vagy esetleg egy fa kivágása.

Műszaki okok

Az alacsony hozamot azonban a készülék hiányosságai is okozhatják, például a szerelési hibák. A leggyakoribb problémák:

Rosszul elhelyezett kollektor érzékelő: Még egy rövid ideig tartó árnyékolás is késleltetheti a szabályozást a kollektorok bekapcsolásában: az érzékelőt egy árnyékolásmentes helyre, természetesen a kör utolsó kollektorára kell szerelni.

Az előremenő és a visszatérő vezeték fel van cserélve: A felcserélt vezetékek azt okozzák, hogy a szabályozó képtelen felismerni a valós hőmérsékleteket és viszonyokat, ezért a szolár szivattyú is rosszul működik. Ezen felül további károk is keletkezhetnek.

A tároló hőmérsékletérzékelője rosszul van elhelyezve: Ha a tároló utánfűtését vezérlő érzékelő túl magasan van, a kazán nem vagy későn reagál. Ekkor az érzékelőt lejjebb kell helyezni. A legjobb hely a tároló középmagassága.

Rosszul bekevert fagyálló keverék: A fagyálló-víz keverékkel működő kollektoroknál mindkét összetevőnek a megfelelő mennyiségben kell a keverékben lennie. A túl sok fagyálló folyadék csökkenti a keverék hőszállító képességét.

Sérülten érkezett, és így beépített elemek is okozhatnak gondokat.

A működés során is felléphetnek különféle problémák:

  • elpiszkolódhatnak a kollektorok
  • levegő jelenhet meg a szolár körben
  • romolhat a hőszigetelés hatékonysága
  • elöregedhet a szolár folyadék

 

A megjelenő levegő különösen az szimplafalú vákuumcsöves kollektoroknál jelent nagy gondot. Itt mindenképpen szükség van egy tömítésre ott, ahol az abszober cső belép az üvegcső belsejébe. Ez a tömítés azonban egy gyenge pont: a szakszerűtlen szállítás vagy szerelés során, zivatarok és jégesők, szélsőségesen erős szél hatására, vagy egyszerűen csak az idők folyamán megsérülhet. A vákuum, amely nagyon fontos alkotóeleme ezeknek a kollektoroknak, megsérül és eltűnik, és a kollektor „megvakul”. A hiba a rendszeres karbantartások során felfedezhető és orvosolható. A „megvakulást” a levegővel együtt érkező pára okozza, amely a kollektor belsejében lecsapódik.

 

 

 

 

"Megvakult" vákuumcsövek

A duplafalú vákuumcsővel rendelkező kollektorok a levegő ellen jobban védettel. A dupla itt nem pusztán eggyel jobbat jelent: az abszorber csőre van az üveghenger ráhúzva.

A fagyálló-víz keverék – mindegy, hogy kész oldatot vásároltunk vagy magunk kevertük össze – természetes öregedési folyamaton megy keresztül. A rendszeres karbantartás során meg kell vizsgálni, hogy a fagyáspontja megfelelő-e és a pH érték ellenőrzése megmutatja, hogy nincs-e korróziós probléma. Az elöregedett folyadékot nem csak a mért pH-érték, hanem barnás színe és kellemetlen, szúrós szaga is elárulja.

Kivitelezési hibák miatti alacsony hozam

Alacsony hozamot az elemek nem megfelelő összeszerelési is okozhat. A kiemelkedő minőségű alkotórészeket is gondosan kell beépíteni és beszabályozni. Ugyanilyen fontos a rendszeres karbantartás is.

A fűtés rásegítéses rendszereknél a teljesítmény éppen olyan fontos, mint a fűtési rendszer tulajdonságai. Nagy szerepet játszik a tervezési állapot előremenő hőmérséklete: Ha ez megfelelően alacsony, az átmeneti időszakokban, tavasszal és ősszel lehetséges lehet az épületet tisztán napenergiával kifűteni.

Ne habozzon szakemberhez fordulni, ha egyedül nem boldogul. Sokszor komoly bajokat, akár a rendszer végeges tönkre menetelét okozhatja a késlekedés!