Kandalló és pelletkályha fűtési rendszer

Világunkban központi kérdés az energia előállítás. Mindenki azon fáradozik, hogy minél olcsóbb, környezetbarát rendszereket alkosson. A fosszilis energiahordózok (szén, olaj, földgáz) világpiaci ára napról-napra növekszik, ennek következtében a rossz hatásfokú fűtési rendszerekkel egyre drágábban tudunk fűteni. Ilyenkor merül fel az igény egy újabb, jobb és olcsóbb fűtési mód alkalmazására. Abban az esetben, ha Ön nagy kazánházzal rendelkezik, és szilárdtüzelésű rendszerekben gondolkozik, tökéletes megoldás lehet a pellet tüzelésű kazán alkalmazása.

A tüzelő anyag a pellet, mely magas fűtőértékkel rendelkezik, elsősorban száraz fűrészporból és biomassza alapanyagból sajtolt 6-8 mm átmérőjű és 20 mm hosszúságú henger alakú granulátum.

Pellet granulátum

 

Világszerte a fafeldolgozó iparban keletkező hulladékot hasznosítják a pellet készítéshez. Ezáltal megújuló energia forrásként újratermelhető. Az elmúlt években a pellet tüzelésű fűtési rendszerek terjedése tapasztalható, az automatikus tüzelőanyag adagolásnak és a magas hatásfokú égésnek köszönhetően. A pellet fűtési rendszerek főbb elemei a pellet tüzelésű kazán, a pellet tároló és az adagoló csiga, mely automatikusan továbbítja a fűtőanyagot a kazánba.

A pellet tároló előnye, hogy napokig nem kell a tüzelőanyag adagolásával foglalkoznunk. A rendszer tökéletes működése érdekében puffer tároló beépítése szükséges, melyben a pellet kazán által megtermelt, de felhasználásra még nem kerülő hőenergiát tároljuk. A tárolt hőenergia a későbbiekben bármikor felhasználható fűtésre, és használati melegvíz előállításra.

Pellet kályha fűtési rendszer

 

Jelenleg 1 kg pellet ára ~ bruttó 50 Ft, fűtőértéke ~19,2 MJ, 1 m3 földgáz ára ~ bruttó 150 Ft, fűtőértéke ~ 34 MJ. Ezekből az következik, hogy 2 kg pellettel tudunk 1 m3 földgázt kiváltani, mely ára ~bruttó 100 Ft. Ezáltal, a ma elérhető legolcsóbb automatizált szilárd tüzelési fűtési rendszer a pellet fűtés!