Napenergiával fűtött ház

Napenergiával fűtött ház

Egy olyan napkollektoros rendszer, amelynek a legnagyobb teljesítménye télen és az átmeneti időszakokban van - lehetlennek tűnik? Pedig 2013 novembere óta egy ilyen berendezés üzemel Wildenbergben, Bajorország szívében! Mindezt pince és óriási szolár puffer nélkül, amelyek szinte kötelező tartozékai lennének egy ilyen épületnek.

Maga az épület természetesen jó hőszigeteléssel, korszerű nyílászárókkal rendelkezik, ami szintén hozzájárul a hatékony működéshez.

 

 

 

Magas szolár fedezet szezonális tároló nélkül

A műszaki lehetőséget a Paradigma kiemelkedően nagy teljesítményű, "négyévszakos" napkollektorai biztosítják, amelyek az általános szokásoktól eltérően nem a tetőn találhatók, hanem a homlokzaton. Ez a nyári hónapokban kifejezetten kedvezőtlen beesési szög (amikor a nap a legmagasabban áll, a napsugarak szinte függőlegesen érik a kollektort) gondoskodik arról, hogy csökkentse a nyári teljesítményt. Ez a "trükk" biztosítja, hogy nyáron a berendezés ne menjen folyamatosan üresjárási állapotba, a túl sok napenergia miatt. Az üresjárási állapot azt jelenti, hogy a szolár rendszer leáll, amikor az épület már nem tudja felvenni a termelt hőt, és a kollektorokban a szolár folyadék felforr. Ez a fagyálló folyadékkal üzemelő rendszerek legnagyobb problémája, és ez jelenti számukra a legnagyobb veszélyt is. A Paradigma napkollektorai tiszta vízzel üzemelnek, ahol ez nem jelent gondot. 

Csökkentett nyári terhelés, magas téli hozam

A függőleges beépítésnek köszönhetően jelentősen lecsökken a nyári teljesítmény. A téli hónapokban viszont a nap lényegesen alacsonyabban van a horizonton, és a kollektorok számára ekkor közel ideális a beesési szög. A berendezés szabályozója úgy van beállítva, hogy a szolár rendszer a tárolót csak akkor tölti, amikor a kollektorok hőmérséklete meghaladja a 60°C fokot. Ez így történik különösen alacsony külső hőmérséklet mellett is.

Kívül jég, belül 70°C

A képeken egy valóban hihetetlen üzemállapot látható: 2013, november 17-én délelőtt az erős hideg idő és az egyéb időjárási körülmények miatt a napkollektorok külső felületén jégpáncél jelent meg, mikozben zavartalanuk szállították a 70°C hőmérsékletű melegvizet a fűtési rendszer számára. Ez valóban hihetetlen, de igaz!

Minimális helyigényű gépészet

A rendkívül hatékony Paradigma napkollektoroknak köszönhetően egy 1.100 liter ürtartalmú AquaExpresso II tároló képes kiszolgálni a fűtési és használati melegvíz igényt, mindössze 10 m2 alapterületű gépészeti térrel. A gépészeti tér az épület közepén található, jelentősen csökkentve a fűtési rendszer cirkulációs veszteségeit.

A szolár rendszer 2013. november 6 és 2014 július 27 között 3.860 kWh energiát szállított. Az épület fűtési energiafogyasztása 2013 novembere és 2014 márciusa között - az a fűtési idényben - 1.830 kWh volt a mérések szerint. Ennek jelentős hányadát a napkollektorok biztosították, a hiányt pedig a közös hálózatra dolgozó vízteres kályha állította elő.

Az épület adatai

Hasznos alapterület 135 m2
Fajlagos primerenergia igény 27 kWh/m²a
Kollektor felület 13,5 m2, Vízzel töltött AquaSolar rendszer
Kollektorok tájolása 90° hajlásszög (függőleges), 21°kelet
Tároló AquaExpresso II, 1.100 liter
Szolár fedezet 60% (szimulációs program szerint
Kiegészítő fűtés Vízteres kályha, 14,5 kWh
Tüzelőanyag fogyasztás 2 űrméter (2013.11.06 - 2014.03.07. között)
Falszerkezet Fakeretes építési módú falazat, cellulóz szigeteléssel, kender alapú szigetelés a belső oldalon, farostlemez és vakolat a külső felületeken.
Szellőzés Hővisszanyerős szellőztető rendszer utánfűtővel

 

 

Forrás: http://www.ecoquent-positions.com/