Mit csinál egy PARADIGMA napkollektoros rendszer télen?

A mádi Furmint-ház tapasztalatai

Hatékony fűtés rásegítés

A mádi Furmint-ház fűtési rendszerét 2015. december 1-én helyeztük üzembe, a PARADIGMA napkollektoros rendszerrel együtt. 2016. január 28-án visszatértünk és megvizsgáltuk a működési tapasztalatokat.

Az eltelt időszak az év legkedvezőtlenebb 57 napja: a közepére esik az általában december 21-i téli napforduló, ami idén egy nap csúszással, 22-én következett be. Ilyenkor a legrövidebbek a nappalok, legkevesebb a beérkező napenergia, és a külső hőmérséklet is alacsony, ami kifejezetten kedvezőtlen egy napkollektor számára. A piacon található napkollektorok ilyenkor gyakorlatilag nem működnek: a hatásfokuk 0%-hoz közeli.

Az időjárás nem kényeztetett el minket, szinte vágni lehetett a ködöt. Az úton 150 méter volt a látótávolság, és a nap helyzetét szabad szemmel meg sem lehetett állapítani.

Mádon is hasonló volt a helyzet, és ráadásul mindössze 1,5°C külső hőmérsékletet mértünk.

A PARADIGMA napkollektoros rendszer ennek ellenére tette a dolgát: A kevés rendelkezésre álló napsugárzás miatt szakaszosan működve ingyenes hőenergiát szállított a fűtési puffer tárolóba, értékes gázt takarítva meg, csökkentve az üzemköltségeket! Mindezt egy hideg, ködös téli napon, amikor a kedvezőtlen fekvésű helyiségekben fel kell gyújtanunk a villanyt ahhoz, hogy dolgozni tudjunk.

Természetesen csodák nincsenek, a nagyon kevés napenergiából csak nagyon kevés hőenergiát lehet csinálni. Ma, amikor nem is látjuk a napot, az estére összegyűlő kb. 2 kWh óriási eredmény. Ha viszont tiszta az idő, ennél sokkal többre számíthatunk, annak ellenére, hogy tél van. A szabályozó memóriájából lehívva az utolsó napok napenergia hasznosítási adatait, láthatjuk, hogy a többi napon, jobb időjárás mellett, természetesen a szolár nyereség is sokkal nagyobb volt: volt olyan nap is a héten, amikor megközelítette az 50 kWh-t!

És gondoljunk bele: a hideg időjárás mindössze 40-60 napig tart, de a fűtési idény ennél sokkal hosszabb, nagyjából 186 nap. Ilyenkor pedig sokkal magasabb hozamra számíthatunk, és ilyenkor az épületnek is kevesebbre van szüksége. A PARADIGMA napkollektoros rendszerek igazi ereje az átmeneti időszakokban mutatkozik meg, amikor - megfelelő tervezés mellett - képesek egymagukban kifűteni egy családi házat.