Napkollektoros hűtés-fűtés

Épülethűtés napenergiával

A napenergia nagyrészt a nyári és átmeneti időszakokban áll rendelkezésre. A nyári időszakokban fűtésre nincs szükség, viszont hűtésre annál inkább. A napkollektorok által megtermelt hőenergiát abszorpciós folyadékhűtő segítségével az épületek hűtésére fordíthatjuk, mellyel villamos energiát takaríthatunk meg.

Abszorpciós folyadékhűtő

Abszorpciós hűtésAz abszorpciós hűtés régebb óta létezik, és ipari méretekben alkalmazzák. Lakossági méretekben a hűtővíz visszahűtése okozhat gondot. A berendezés COP értéke 1 alatt van, és ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hűtőteljesítmény több mint kétszeresét kell a környezet felé átadni. 

A működési elv és fő részei (elpárologtató, kondenzátor és fojtószelep) megegyezik a kompresszoros hűtőberendezésével. A hűtő körfolyamat is hasonló mindkét hűtési megoldásnál. Az abszorpciós folyadékhűtőben a hűtőközeget szivattyúval szállítjuk a rendszer kisnyomású oldaláról a nagynyomású oldalra, míg a kompresszoros folyadékhűtőnél ugyanerre a feladatra a kompresszor szolgál. Röviden összefoglalva, a kompresszoros folyadékhűtőkben található kompresszor, és az abszorpciós folyadékhűtőkben található abszorber, az oldatszivattyú és a generátor, ugyanazt a feladatot látják el.

Megfelelően méretezett napkollektoros rendszer, abszorpciós hűtőgéppel képes a teljes nyári hűtési igényt biztosítani. Fűtési időszakban a rendszer az épület fűtésére segít rá. A használati melegvíz igény nyáron és átmeneti időszakokban közel 100%-ban napenergiával fedezhető. Így a napenergia egész évben hasznosítva van. Az épülethűtő napkollektoros rendszerek hőforrása a sík napkollektorok által termelt melegvíz. Az épülethűtést abszorpciós hűtő segítségével oldjuk meg, melyek a napkollektorok által megtermelt 70 °C – os meleg vízzel már gazdaságosan működnek.