Nem lesz lakossági energetikai pályázat

Lázár János október 1-i bejelentése a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján

Ez első pillantásra rossz hírnek tűnik, pedig valójában lehet, hogy nem az

Lázár János bejelentése az Európai Úniós pénzekből finanszírozott támogatásokra vonatkozik. Az egyelőre nem világos, hogy érinti-e CO2 kvóta eladásából vagy az egyéb, külföldi forrásokból érkező pénzeket.

Mindenesetre több, mint 15 éve folyik a lakosság hitegetése a majdani pályázattal, a már mindjárt érkező Kánaánnal, a rengeteg ingyen pénzzel. Az eredmény pedig az, hogy mindenki vár a csodára, ami nem jön, és folyamatosan fizeti a szükségtelenül magas energiaszámlákat.

A politika nagy úr. A politikusok pedig azt hiszik, ezzel szavazatokat lehet vásárolni. Emlékezzünk vissza: volt, hogy a választások idején, a szavazás előtti napokban kihirdettek egy lakossági pályázatot, és a szavazás utáni napon bejelentették, hogy "kimerült a keret". Hatékony támogatáshoz ugyanis végtelen mennyiségű pénz kell. Annyi pedig nincs.

Ha mégis kijött egy-egy kóbor pályázat, akkor perceken belül elfogyott a pénz. Nem nyújtott valódi megoldást, de mindenki azt gondolta: "jó, ha nem most, akkor majd jövőre nyerek".
Most leegyszerűsödött a helyzet: lakossági pályázat nem lesz, ez tehát nem fogja hátráltatni a szükséges felújításokat.

A lakossági energetikai pályázat valójában visszafogó erő volt, nem igazi segítség

Évekig tolódtak miatta a szükséges beruházások, évekig fizettük a magas rezsit a valamikori ingyen pénz reményében. Miközben az igazság az, hogy a pályázatok mindig után finanszírozottak voltak. Ami azt jelenti, hogy a pályázónak eddig is meg kellett, hogy legyen a teljes bekerülési összegre a fedezete, és 1-2 éven belül kapott vissza valamennyit, ha nyert. Azaz tulajdonképpen bármikor fel lehetett vona újítani a rendszert, kicserélni a kazánt, feltenni a kollektorokat, de nem: várjunk még egy kicsit, pár hónapot, és jön a pályázat, az ingyen pénz. És ez így ment éveken keresztül. Peig amit nyerni lehetett, valójában nem volt több, mint 1-2 havi fizetés összege.
Végre egy egyenes kijelentés hangzott el a korábbi hitegetések helyett. Sokaknak sérti a fülét ez az újfajta kommunikáció: megszoktuk, hogy tavasszal őszre, ősszel pedig tavaszra ígérték a lehetőséget, de belül azért mindenki tudta, hogy erre nagy összegekben nem érdemes fogadni.
Azt tanácsoljuk mindenkinek: ha megvan a pénz, még mindig van lehetőség a korszerűsítésre a fűtési szezon előtt, és akkor már idén élvezhetjük a megtakarítást.
Ha pedig nincs együtt a szükséges összeg, akkor segít a HST finanszírozás!