Lakossági pályázatok?

Lakossági pályázatok

Érdemes várni az ingyen pénzre?

Új lakossági energetikai pályázat? Vissza nem térítendő, 25, 35, sőt 50%-os támogatások kondenzációs gázkazánokhoz, napelemekhez és napkollektorokhoz, megújuló energiákhoz?

Ez az, amire mindenki vár, és amiben sokan reménykednek. A mindenkori kormányzat folyamatosan lebegteti a témát, és a lakosság, a reménybeli szavazók pedig várják a Kánaánt.

A lakossági pályázatok segítségével megvalósuló projektek valójában drágán valósulnak meg: van egy csomó előírás, aminek a teljesítése pénzbe kerül, már a pályázat előtt:

  • Energetikai tanúsítvány, a meglévő és a tervezett állapotra
  • Pályázat összeállításának költségei (tervek, költségvetés, kivitelezői vállalkozási szerződés)
  • Megtérülési számítások

… és még számtalan egyéb dolog, amit a kiírás tartalmaz, és amit meg kell csinálni az ingyen pénzért.

A Vállalkozó

A vállalkozó oldaláról nézve, egy pályázatos munkába sokkal több erőforrást kell beleölni, mint egy nem pályázatosba: ma már elvárás, hogy a Megrendelő helyett minél több előkészítő munkát átvegyenek, neki csak be kelljen adni az anyagot, és várni az eredményre, részben sikerdíj alapon. A gyakorlat szerint a beadás előtt csak az energetikai tanúsítványt fizettetik ki, hiszen az önmagában is érték. Az persze más kérdés, hogy pályázat nélkül valószínűleg el sem készülne.

A tapasztalat, hogy a pályázatra beadott munka - nyerés esetén – legalább 8 hónap múlva valósul meg. Viszont ha nyer a pályázat, az esetek szinte 100%-ában az lesz a kivitelező, aki a leadott anyagban szerepel, itt már nem kell küzdeni a megrendelésért.

A vállalkozó kénytelen az anyagokat a szokásos árengedmények nélkül, sőt néha túlárazva beállítani, mert azt senki nem tudhatja előre, mi mennyibe fog pontosan kerülni 8-10 hónap múlva. Ráadásul az előkészítő munkának is meg kell térülnie valahol.

A Megrendelő

A Megrendelő pedig az ajánlott árat minden további nélkül elfogadja, mert részben lehet, hogy nem is lesz belőle semmi, és ha lesz, akkor meg kapunk hozzá pénzt. Ekkor a tapasztalat szerint semmi sem drága. Sőt, mivel a lakossági támogatások összege egyenként mindössze néhány százezer forintot tesznek ki, és bár %-ban írják ki őket, de van egy felső határ, és mindenki a felső határ elérésére törekszik.

A kapott támogatásokat a megnyert összegek nagyságrendje miatt sok esetben elviszik a pályázat miatt felmerülő többlet költségek és a túlárazás, valamint a különben szokásos árengedmények hiánya. De ennek senki nem néz utána, mindenki csak a megítélt összeget látja, az lebeg a szeme előtt.

Érdemes várni?

A végeredmény anyagilag jó eséllyel közel lesz ahhoz, hogy a Megrendelő végül ugyanannyit fizet ki a saját zsebéből, amennyit pályázat nélkül fizetne. Viszont szükségtelenül várt egy évet, ha nyert, és ha nem nyert, akkor ismét akár évekig várakozik egy újabb pályázatra.

Számtalan olyan lakossági beruházás csúszik és csúszik a végtelenbe, várakozik pályázatra, amely a megvalósulás esetén azonnal jelentős megtakarításokat hozhatna.

Azt tanácsolom, ne várjon a csodára! Vegye kezébe a sorsát, tájékozódjon, keressen megfizethető, de minőségi megoldásokat reális áron! Csökkentse rezsiköltségeit minél előbb!