Szolár sör

Szolár sör

Valóban létezik, és hol főznek ilyet?

Nyár, napsütés és sör – ezek sokak számára összetartozó dolgok. A „hagyományos” sörök mellett már találunk sok, ízesített alkoholmentes fajtát is. És vannak „Öko-sörök”, kézműves sörök is. A választék nagyon széles.

A kisebb, regionálisan ismert sörfőzdék termékei inkább a közelben lakó fogyasztókhoz jutnak el. Ezek előállítási energiaigénye akár a másfélszerese is lehet a nagyüzemben készülő márkákhoz képest. Az energiafelhasználás és az előállítási költségek csökkentése szempontjából fontosak az új sörfőzési technológiák, de ugyanilyen fontosak lehetnek a megújuló energiák is. Ez felveti a kérdést:

Létezik szolár sör?

Bár a Németországban újonnan bevezetett „Solarbier®” címke ezt sugallja, az így jelölt sört nem feltétlenül napenergiával főzik.  És a fordítottja is igaz: Sok napenergiát használó sörfőzde nem jelöli így a termékét.

Sörfőzés és napenergia

Sok szakértő egyet ért abban, hogy az élelmiszeripar jelentős napenergia felhasználó lehet. Az itt jelentkező technológiai hőigények általában 100°C alatti hőmérsékleten jelentkeznek.

A sörfőzésben például az alábbi folyamatoknál érdemes elgondolkodni a napenergia felhasználásán:

  • cefre melegítése
  • cefre kifőzése
  • cefre hűtése
  • sör hűtése
  • palackok és berendezések mosása, tisztítása

És ezekhez még hozzávehetjük a maláta szárításának energiaigényét. Neumarkter Lammsbräu sörgyárban például levegős napkollektorok segítségével oldják meg ezt a feladatot. Bár ők nem használják a „Solarbier®” címkét, számos környezetvédelmi díjat nyertek.

 A „Solarbier®” címke

A „Solarbier® – Gebraut mit der Kraft der Sonne“ (= Szolár sör – A nap erejével főzve) címkét azok a sörfőzdék használhatják, akik a gyártási folyamatát a Weichenstephani Műszaki Egyetem tanúsította. A rendszert a pfannenhofeni Solarbier- Innovations und Marketing-Gesellschaft GbR (SIMG) dolgozta ki.

Annak a sörfőzdének, aki használni szeretné a „Solarbier®” címkét, igazolnia kell, hogy energiafelhasználásának 100%-át megújuló energiaforrásokból fedezi. Ez nem feltétlenül jelent napkollektoros rendszert, ide tartoznak a „napenergiát tároló” megoldások, a biomassza, biogáz és a napelemekkel előállított elektromos áram is.

Megújuló, de nem feltétlenül napkollektor

Az első, 2007-ben tanúsított sörfőzde a thalmannsfeldi Felsenbräu volt. Itt apríték és biogáz tüzelésű kazánokat használnak és egy valóban szellemes megoldással spórolnak többlet energiát: A dolgozók télen „jeget aratnak”, és azt eltárolják a nyári hónapokra hűtési célokra. A megoldás valójában régen nálunk is közismert és használt volt: A télen összegyűjtött jeget jégvermekben tárolták, és hűtöttek vele mindenféle élelmiszert.

Azóta már sok sörfőzde rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, bár nem mindegyikük használja a „Solarbier®” címkét. Szinte valamennyi Németországban található, többnyire az ország déli részén, de akadnak kivételek is. A www.solarbier.de oldalon található a sörgyárak listája:

  • Felsenbräu
  • Klosterbrauerei Scheyern
  • Warburger Bier
  • Nittenauer Bier
  • Privatbrauerei Raab
  • Hofmühl (853 m² Vakuumröhrenkollektoren)
  • Schmidmeier Bräu
  • Krug Bräu
  • Weiherer Bier
  • Brauerei Häberlen
  • Brauerei Schleicher
  • Brauerei Reuth
  • Dimpfl Bräu
  • Hersbrucker
  • Schöffbräu
  • Rittmayer
  • Lenzkircher Bierspezialiäten – Brauerei Rogg
  • Kronenhof – Hofgut, Brauhaus Graf Zeppelin
  • Hutthurmer
  • Schwarzbacher Schlossbrauerei
  • Ziegler Bräu
  • Huppendorfer Bier

És végül de nem utolsó sorban egy osztrá főzde:

  • Brauerei Schloss Starkenberg

 

Fenntartható sör – Címkével és címke nélkül

A felsoroltakon kívül más sörfőzdék is a fenntarthatóság és a környezettudatosság elkötelezett hívei, mint például a Hütt Sörfőzde, ahol 155 m2 napkollektort használnak vízmelegítésre egy kutatási projekt keretében, a Kasseli Egyetemmel együttműködve.

A straubingi Karmelita Sörgyár pedig nyolc, különböző energiatakarékossági programot indított, 40%-os megtakarítást célozva meg.

Ezek a főzdék ugyan nem rendelkeznek a „Solarbier®” címkével, de az energiatakarékosság számukra és sokak számára égető probléma.

 

Érdekességek a témában (német nyelven):

www.solarbier.de

www.solar-label.com

www.solarfoods.at

www.energynet.de/2013/09/18/so-koennen-brauereien-energieeffizienz-in-pr...

www.welt.de/sonderthemen/bierreport/article121414038/Brauereien-suchen-n...

 

Forrás: http://www.ecoquent-positions.com/