Szolárcímke

Szolárcímke

Szolárcímke

Új önkéntes minőségi jelölés

A szolár címke a Solar Keymark tanúsítvány adatain alapul, közérthetően megjelenítve a vizsgálat eredményét. Pillanatnyilag kidolgozási fázisban tart a projekt, néhány – többnyire a „jobb minőségű” kollektorokat előállító – gyártó használja mindössze. Ez érthető is, hiszen a gyengébb hozammal bíró termékek esetében nem olyan erős az érdek a gyengeség kidomborítására.

A címke megjelenésében az energiahatékonysági címkéhez illeszkedik. Fontos különbségek azért természetesen vannak: Más a címke színvilága, és csak zöld színnel jelölt osztályokat tartalmaz. Ennek oka, hogy a napkollektorok nem vagy csak elenyésző mértékben használnak primer energiát, tehát elég nehéz őket „rossz” vagy „pazarló” kategóriába sorolni.

A besorolási osztályok még kialakulóban vannak. Az alapgondolatot megfogalmazó Stefan Albrecht javaslata szerint a besorolás B-től terjedne A+++-ig, hasonlóan az ErP címkéhez, de felfelé kiegészülne az AA és AAA osztályokkal, a jövőben esetlegesen megjelenő, ma még fejlesztés alatt álló kollektorok számára.

A másik, későbbi, és talán a véglegeshez közelítő besorolás „D”-től „A+++”-ig terjedő osztályozást javasol.

A besorolás a Solar Keymark tanúsítványhoz tartozó mérési jegyzőkönyv eredményein, a várható hozamon alapul. A tisztán használati melegvíz termelésre alkalmas berendezések hozama 50°C, a fűtésre vagy fűtés rásegítésre is alkalmas kollektoroké pedig 75°C mértékadó kollektor hőmérséklet mellett szerepel a címkén, a három referencia felállítási helyen (Stockholm, Würzburg és Athén). A magyar viszonyok a würzburgi értékekhez állnak közelebb, és kis mértékben még jobbak is annál.

A svájci Polysun szimulációs program legújabb változatai már képesek bármilyen, az adatbázisban szereplő kollektor szolárhozam címkéjét előállítani.    

A szolárhozam címke jelentősen megkönnyíti majd a választást a végfelhasználók számára. Valószínűleg jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy ne darab-darab alapon történjen az összehasonlítás, hanem a valódi tulajdonságok alapján, megelőzve sok csalódást és feleslegesen kidobott pénzt.