Entalpia hőcserélő

Entalpia hőcserélő

Téli állapotban a hideg és száraz levegővel való szellőztetés a belső, nedves levegő elszívása mellett a lakások vagy irodák relatív páratartalmának fokozatos csökkenéséhez vezet. A túl alacsony páratartalom pedig kényelmetlen. Ez az oka annak, hogy nem szeretnénk elveszíteni az épület belsejének légnedvességét. A Brink entalpia hőcserélői az elszívott levegő páratartalmának egy részét vissza tudja nyerni, elkerülve a belső levegő túlzott kiszárítását. Magas külső hőmérséklet és egyidejűleg magas külső páratartalom esetén megvédi a belső teret a túlzottan magas páratartalomtól.

Jellemzők

  • akár 60% nedvesség visszanyerés
  • magasabb komfort
  • magas, 136%-os entalpia hatékonyság
  • energiamegtakarítás a légkondicionáló berendezésnél, magas külső hőmérséklet és páratartalom esetén
  • a standard hőcserélő egy az egyben lecserélhető entalpia hőcserélőre
  • nem szükséges kondenzátum elvezetés
  • hosszú élettartam
  • egyszerűen, vízzel tisztítható (legfeljebb 50°C hőmérsékletig)

 

Nedvességet visszanyerő hőcserélő

A Brink standard PETG hőcserélői csak hőt adnak át. A különleges, új fejlesztésű polimer membránból készült entalpia hőcserélő a hő mellett nedvességet is közvetít a légáramok között. Az átviendő nedvesség mértéke a belső és külső levegő relatív páratartalmának viszonyától függ, és akár 60%-os hatékonysággal működik, megvédve a belső teret a túl alacsony páratartalomtól.

Beépítés

Az entalpia hőcserélő tartozékként szállítható meglévő Renovent Excellent 400 és 300, valamint Renovent Sky 300 berendezések korszerűsítéséhez. Új építés esetén az entalpia hőcserélőt a építési nedvesség eltávozása után ajánlott beépíteni. A standard hőcserélő egyszerűen kicserélhatő az új egységgel, a szabályozó beállításainak módosítása nélkül.

Magas külső hőmérséklet és páratartalom melletti üzem

Az entalpia hőcserélő kiválóan alkalmazható akkor is, amikor a külső hőmérséklet és páratartalom magas. A hőcserélő ekkor a lehető legnagyobb mértékben kint tartja a magas páratartalmat, amelynek egy része a friss levegőből a szárazabb elszívott levegőbe kerül. Klímaberendezés használata esetén ez komoly energia megtakarításhoz vezet, mert a száraz belső levegő lehűtéshez kevesebb energiára van szükség.