SIMACOVERY - Volkswagen, Emden

SIMACOVERY® - Volkswagen, Emden

A Volkswagen emdeni (Németország) üzemében forradalmi módon nyerik vissza a KTL merítőfestő berendezés hulladék hőjét.

A KTL technológia egy elsősorban a gépjárműiparban alkalmazott felületvédelmi eljárás, amely nagyon jó korrózióvédelmet biztosít. Az eljárás lényege, hogy a festendő darabokat egy festőanyagot tartalmazó kádba merítik, ahol a munkadarab és egy ellenelektróda között elektromos feszültséget hoznak létre. A folyadékon keresztül létrejövő egyenáram hatására a festékben lévő szilárd anyagok a munkadarab felületére tapadnak, rendkívül egyenletes és jó felületi tulajdonságokkal rendelkező bevonatot hozva létre még az üreges darabokon is. 

A technológia jelentős hőfejlődéssel jár, a berendezést folyamatosan hűteni kell. A bevezetett elektromos energia a folyamat közben végül hővé alakul, amit valahogyan el kell vezetni, mint „nemkívánatos mellékterméket”. Erre a célra sok esetben folyadékhűtőt alkalmaznak, amely egy lemezes hőcserélõ segítségével vonja el a felesleges meleget a festőkádból. 

Ezzel a megoldással a hő hasznosítás nélkül távozik, és ehhez még újabb elektromos energiára is szükség van. Ugyanakkor a technológia más részén hőigény áll fenn. A festendő darabokat előzetesen zsírtalanítani kell, és a zsírtalanító kádnak folyamatos fűtésre van szüksége.

Az Emdenben alkalmazott, 1800 kW teljesítményű készülék egyfelől hűti a KTL berendezést, másfelől pedig elegendő energiát tud szolgáltatni a zsírtalanítás számára. Ráadásul a rendelkezésre álló hulladékhő hőmérséklete gyakorlatilag ideális a hőszivattyús újrahasznosításra.

A folyamat eredő COP-je (jelen esetben a hűtési és fűtési energia összege a bevezetett elektromos energiára vonatkoztatva) eléri a 10,3-as értéket. A beruházás megtérülése – német energiaárak mellett – 1,9 évre adódott.