A fatüzelésről általában

A fatüzelésről általában

A tűz használatának kezdetei

Fatüzelés kezdeteiA tűz használata az emberiség fejlődésének elválaszthatatlan része:

  • 350.000 évvel ezelőtt a Homo erectus pekinensis már használta a tüzet a hideg elleni védekezésre
  • i.e. 300.000 körül az európai Homo erectus bilzingslebensis a tüzet hús és lepénysütésre használta
  • i.e. 12.000 évvel a parázs szállítása közben felfedezték a kerámiát
  • i.e. 2000 körül a tüzet fémek olvasztására használták

 

A szilárdtüzelés alkalmazásának több indoka lehet: 

  • gazdasági folyamatok
  • közösségi érdekek
  • az üzemeltetés függetlensége
  • egyéni pénzügyi megfontolások
  • rendelkezésre álló lehetőségek
  • környezettudatos gondolkodás (megújuló energia használata)

 

A tüzelőanyag beszerzése

A fa akkor igazán olcsó, ha saját magunk készítjük el, azaz termeljük ki, szállítjuk haza, tároljuk, aprítjuk, és folyamatosan tesszük a tűzre.

Sok esetben ez nem így történik. Minél inkább előrehaladottabb állapotban vesszük meg, annál drágább.

Érvek a fatüzelés mellett

  • kedvező ár
  • hazai energiaforrás (általában)
  • ahol nő, ott korlátozott mértékben mindig rendelkezésre áll
  • az előállításhoz (termeléshez) csak kevés idegen energia kell
  • a szállítás és a tárolás nem jár környezeti kockázatokkal
  • újratermelődik
  • rablógazdálkodás nélkül is jelentős mennyiség termelhető ki évente a hazai erdőkből
  • évi több százmillió forint értékű fűtőolajat és földgázt lehet vele kiváltani

 

CO2-semleges tüzelés

CO2 semleges tüzelésA fatüzelés egyik jellemzője, hogy a teljes ciklus alatt, a növény felnövésétől kezdve annak eltüzeléséig a légkör CO2 tartalma nem változik. A növekedési szakaszban ugyanis a fa folymatosan széndioxidot vesz fel a levegőből, miközben oxigént bocsát ki. Amikor pedig eltüzeljük, a képződő CO2 mennyisége megfelel a korábban felvett mennyiségnek. A leadott energia pedig tulajdonképpen a napból származik, amelyet ez a biológiai rendszer megszületése óta felhalmozott.